英文單字 -107統測字彙解析大考考題

大考的最大重點,不是英文文法而是英文單字 !!

從大考出題趨勢來看,看懂文章才是破題關鍵!想看懂題目,第一步就是看得懂單字!

英文單字,/><figcaption><br></figcaption></figure>



<p>如果你背了很多單字,做大考試題還是不太會,那就快把大考出現的那些單字都搞懂吧!坊間那麼多所謂<strong>「高頻單字」</strong>,不就是把這些考題的單字整理出來嗎!</p>



<p>這次為了幫助考生能更有把握的應考,Clear為各位準備<strong>「大考字彙題解析」,逐步解析107統測的單字考題,帶妳輕鬆應戰!</strong></p>



<figure class=

英文片語篇

1. Let’s make a __________; you cook dinner and I do the dishes. 

(A) call  (B) deal  (C) guess  (D) scene

(A)make a call 打電話

I will make a call to him. 

我會打電話給他。

(B)make a deal 達成協議,做交易

China Airline makes a deal with the pilot union to solve the overwork problems. 

華航與工會為解決超時工作問題達成協議。

(C)make a guess 猜測

Class, please make a guess about the outcome of this dispute. 

同學們,請猜猜看這場爭議的結果如何?

(D)make a scene 大吵大鬧

Please don’t make a scene here.

請勿在此大吵大鬧。

本題第二句說:你煮晚餐,我洗碗。表示兩人決定分工,故(B)達成協議較符合本題語意。

Answer: B

————————————————————————————

2. Since you are well prepared, you have no _________ to worry about the test.

(A) luck (B) nature (C) reason (D) taste

————————————————————————————

(A) have no luck 不走運

Sadly, we failed. We seemed to have no luck.

很遺憾,我們失敗了。我們似乎不太走運 。

(B) nature 本質,通常不與have no一同使用

It’s human nature to resist things they don’t like.

抗拒不喜歡的事情是人類本質 。

(C) have no reason 沒理由

I have no reason to reject their requests.

我沒有理由拒絕他們的要求 。

(D)have no taste for something 沒品味

David has no taste for clothes. 

David對衣服很沒品味。

題目說「因為你已經充分準備…..」,語意上應該(C)have no reason比較合理,表示「沒有理由再擔心考試」。

Answer: C

————————————————————————————

3. After the winner received the medal, her coach and her family members _________ loudly for her.

(A) applied (B) cheered (C) feared (D) regretted 

————————————————————————————

(A)apply for 申請

Christine applied for the job vacancy in Google.

Christine申請了Google的職缺。

(B)cheer for 為…喝采

All the people cheer for Zayn’s promotion.

所有人為Zayn升職喝采。

(C)fear for 為…擔心

Jackson fears for Linda’s safety.

Jackson擔心Linda的安全。

(D)regret 後悔,通常直接加名詞或that子句,不需要for

Ken has no regret for what he did.

Ken對他的作為毫無悔意。

題目說「贏家收到獎牌,他的教練與家人….」,語意來看(B)cheer for較合理,表示「為選手大聲喝采」。

Answer: B

英文單字篇ー動詞

4. In order to gain Linda’s trust, Russell raised his hand to _________ that he didn’t tell anyone her secret.

(A) realize (B) remain (C) swear (D) switch

————————————————————————————

(A) realize 了解、實現

Jessie realizes the meaning of Danny’s words.

Jessie了解Danny話的意思。

(B) remain 維持

The avocado remains fresh in the refrigerator.

酪梨在冰箱裡保持新鮮。

(C) swear 發誓、罵髒話

Johnathan swears that he didn’t steal the money.

Johnathan發誓他沒有偷錢。

(D) switch 轉換

Amanda majored in Finance and then switched to International Business.

Amanda本來主修金融,後來換成國際企業。

本題題目說「為了取得Linda的信任,Russell舉手來…..」,從這句話來判斷,(C)swear發誓會是比較合理的。

Answer: C

————————————————————————————

5. Helen and her sister really _________ the party when they started fighting. It upset all the party guests.

(A) cheated (B) clapped (C) spoiled (D) supported

————————————————————————————

(A) cheat 欺騙、作弊

Allen cheated in the test.

Allen在這場考試作弊。

(B) clap 拍手

The audience clapped their hands for the singer’s amazing performance.

觀眾為了歌手令人驚豔的表演鼓掌 。

(C) spoil 搞砸、寵壞

In the past, lots of parents believed in the saying, “Spare the rod, spoil the child.”

過去,很多父母相信這句俗語:省了棍子就寵壞了孩子。

(D) support 支持

No matter what my decision is, Chris will support me.

無論我的決定是什麼,Chris都會支持我。 

本題題目第二句說「Helen姊妹在派對做的事讓派對的其他客人很生氣」,第一句也說到他們在派對打架,依照語意來看(C)spoil搞砸會比較適當。 

Answer: C

英文單字篇ー副詞

6. I’m sorry I didn’t reply yesterday, for I was        busy and could not find any time at all to return your phone call.

(A) casually (B) extremely (C) loosely (D) scarcely

————————————————————————————

(A) casually 隨意地

Aiden dressed casually in the formal occasion and others regarded it impolite.

在那個正式場合穿得很隨意,其他人覺得這樣很不禮貌。

(B) extremely 極端地

The atmosphere in the office is extremely awkward right now because the manager just furiously yelled at the assistant who nodded off during the meeting.

辦公室的氣氛現在非常的尷尬,因為經理剛剛生氣地大罵剛剛在會議裡打盹的助理。 

(C) loosely 鬆散地、鬆垮地

The gift is wrapped loosely.

禮物的包裝鬆鬆的。 

(D) scarcely 幾乎不

As a good-tempered man, Hans scarcely gets angry.

身為一位脾氣好的男士,Hans幾乎不會生氣。 

題目第一句提到「我很抱歉我昨天沒有回覆」,第二句說「因為我忙而且完全找不到時間回覆你的電話」,空格是一個修飾busy的副詞,從語意上來看(B)extremely會比較合適,代表「非常忙碌」。

Answer: B

● 小補充:第二句的「,for」等於because,表示「因為」。

英文單字篇ー形容詞

7. Many people living in the downtown are often bothered by the          noise of heavy traffic all day long.

(A) ambitious (B) constant (C) elegant (D) glorious

————————————————————————————

(A) ambitious 有企圖心的

Michael is an ambitious businessman.

Michael是一位有企圖心的商業人士。 

(B) constant 持續的,一致的

The food is kept at a constant temperature in the fridge.

食物在冰箱裡被用恆溫保藏。 

(C) elegant 優雅的

The professor is such an elegant woman.

那位教授是一位非常優雅的女士。 

(D) glorious 輝煌的,壯麗的

Taj Mahal looks so glorious.

泰姬瑪哈陵看起來非常富麗堂皇。 

本題意思大致在說「很多住在市中心的人常常整天被繁忙交通的噪音干擾」,空格在noise之前,在語意上(B) constant比較符合。

Answer: B

————————————————————————————

8. In Taiwan, Jay Chou (周杰倫) is such a well-known singer that almost every teenager has heard about him. (請選出可替代畫線單字的詞語)

​​​​​​​(A) creative (B) famous (C) high (D) wild

————————————————————————————

(A) creative有創意的

Katrina is a creative designer who always has some amazing ideas.

Katrina是一位很有創意的設計師,他總有一些令人驚豔的點子。

(B)famous 有名的

Elvan is an actor who is famous for his outstanding acting skills.

Elvan是一位以傑出演技聞名的演員。

(C) high 高的

Taipei 101 was the highest building in the world a few years ago.

一些年前,台北101是世界上最高的建築物。 

(D) wild 野生的

There are lots of wild animals in the jungle.

在這個叢林裡有很多野生動物。 

從題目上說「幾乎每一位青年都聽過他」,可以猜測well-known的意思為「被很多人知道的」,因此(B) famous會比較適合做為代替。

Answer: B

英文單字:替代用法篇

9. After his mother ordered him to turn off the TV, Tom reluctantly went to bed because his favorite movie was not over yet.(請選出可替代畫線單字的詞語)

(A) indirectly (B) informally (C) untruthfully (D) unwillingly

————————————————————————————

(A) indirectly 間接地

Alvin indirectly controlled the result of the meeting.

Alvin間接控制了那場會議的結果。

(B) informally 非正式地

Students had a meeting informally before the meeting with professors.

學生們在與教授們會面前先有一場非正式的會議。 

(C) untruthfully 不誠實地

Untruthfully, Frank lied to his girlfriend.

Frank不誠實地對他女朋友說謊。 

(D) unwillingly 不情願地

Daniel unwillingly did the housework.

Daniel不情願地做家事。 

題目說「Tom的媽媽要他關掉電視,他…地上床因為他最愛的電影還沒播完」,由此即可猜測畫線處表達「不情願」的意思,因此選(D)unwillingly較適合。

Answer: D

————————————————————————————

10. Some people don’t believe in the existence of ghosts because they don’t believe what they cannot see. (請選出可替代畫線單字的詞語)

(A) absence (B) conflict (C) presence (D) standard

————————————————————————————

(A) absence 缺席

Ben was assigned the work in his absence.

Ben在缺席的時候被指派任務。 

(B) conflict 衝突

There is a conflict between employers and employees of the enterprise.

那間企業的雇主與員工有些衝突。 

(C) presence 出席、存在

With the presence of Alina, the party got more interesting. 

有了Alina出席,這場派對變得更加有趣。 

(D) standard 標準

The government sets an extremely high standard for medicine use.

政府對用藥設置極高的標準。 

題目說「因為人們不相信他們無法看見的東西,所以他們無法相信鬼的…」,依照語意來看,existence的意思應該是「存在」,所以選擇(C)presence來代替比較合理。

Answer: C

————————————————————————————

11. Leonardo da Vinci (達文西) is definitely an important figure in the history of art. (請選出可替代畫線單字的詞語)

(A) absolutely (B) relatively (C) suspiciously (D) temporarily

————————————————————————————

(A) absolutely絕對地

This is absolutely the right direction.

這個方向絕對是對的。 

(B) relatively相對地

The price in London is relatively high in the United Kingdom.

倫敦的物價在英國相對較高。

(C) suspiciously存疑地

Ann looks at Sam suspiciously.

Ann存疑地看著Sam。 

(D) temporarily暫時地

The drink is temporarily stored in the fridge.

飲料暫時存放在冰箱裡。 

題目說「達文西在美術史裡…是一個重要的人物」,從選項中挑選一個適合放在畫線處的單字,(A)absolutely會是比較適合的,表示「絕對是一位重要人物」。

Answer: A

最後…

恭喜你把107統測的英文單字都已經學會了(撒花)

接下來Clear也會針對「會考」「指考」「學測」陸續分享解析!請大家持續關注Clear的Instagram並免費下載「Clear筆記共享」分享你的筆記給更多人喔!

想獲得更多免費學習資源、精美筆記?想分享你的超強筆記?

 
 alt=

– iOS下載
Android下載

 
 alt=

零困難!圖文版筆記上傳教學懶人包

追蹤我們的IG:@clear_taiwan

Clear官方網站

Clear Taiwan粉絲專頁